Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Προχωρούν τα έργα στην Ε.Ο. Τρικάλων-Καρδίτσας .

 

Προχωρούν τα έργα στην Ε.Ο. Τρικάλων-Καρδίτσας
 
Ξεκινά η αποπεράτωση του έργου της Δυτικής Παράκαμψης Καρδίτσας – τμήμα από διασταύρωση οδού προς Φανάρι, έως διασταύρωση οδού προς Τρίκαλα, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών. Ειδικότερα, μετά την οριστικοποίηση της αρχικής διαλυθείσας εργολαβίας και την εκπόνηση των απαιτούμενων συμπληρωματικών μελετών, υποβλήθηκαν τα στοιχεία στη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου μετά την αξιολόγηση προωθείται η ένταξη του νέου υποέργου που αφορά στην ολοκλήρωση του έργου.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, με την ένταξη του έργου ολοκλήρωσης στο ΕΣΠΑ, δήλωσε : «Ένα έργο που ήταν σταματημένο για μεγάλο διάστημα, εισέρχεται ξανά στη φάση της υλοποίησης ώστε να ολοκληρωθεί. Πρόκειται για έργο μεγάλης σημασίας, τόσο για την πόλη της Καρδίτσας και τους κατοίκους της, όσο και για τη διερχόμενη κυκλοφορία, καθόσον ολοκληρώνει το τμήμα αυτό της παράκαμψης της πόλης. Με τις συμπληρωματικές μελέτες και έργα που προβλέπονται, αίρονται τα προβλήματα που είχαν ανακύψει με τη σύνδεση των παρόδιων περιοχών στην πόλη της Καρδίτσας. Στόχος όλων μας πλέον πρέπει να είναι η αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται, ώστε έγκαιρα να παραδοθεί για χρήση ένα έργο πνοής για την Καρδίτσα».
Το νέο υποέργο έχει προϋπολογισμό ύψους 11,6 εκ.ευρώ και αντικείμενό του είναι Α) η ολοκλήρωση της διαλυθείσας εργολαβίας «Κατασκευή οδικού τμήματος της Δυτικής Παράκαμψης Καρδίτσας από διασταύρωση οδού προς Φανάρι, έως διασταύρωση οδού προς Τρίκαλα», δηλαδή της αρτηρίας του υπόψη τμήματος μήκους 1,93 χιλιομέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 7,5 μέτρων και νησίδα πλάτους 2 μέτρων, των Ισόπεδων Κόμβων (Ι/Κ) Φαναρίου, Αγ. Σεραφείμ και Τρικάλων, καθώς και η κατασκευή του Ι/Κ Τεμπονέρα, Β) η κατασκευή της αρτηρίας από τον Ι/Κ Τρικάλων έως Ι/Κ Αγ. Βησαρίου μήκους 500 μέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας συνολικού πλάτους 8,45 μέτρων ανά κατεύθυνση, νησίδα πλάτους 2,10 μέτρων, καθώς και η κατασκευή των Ι/Κ Τσιόπουλου και Αγ. Βησαρίου, Γ) η κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου από τη διασταύρωση προς Φανάρι, έως τον Ι/Κ Αγ. Βησαρίου, καθώς και οι απαιτούμενες οδικές συνδέσεις με το υφιστάμενο δίκτυο, συνολικού μήκους 7.850 μέτρων.
Με τις παραπάνω παρεμβάσεις το τμήμα της Δυτικής Παράκαμψης Καρδίτσας από την διασταύρωση της οδού προς Φανάρι έως Ι/Κ Αγ. Βησσαρίου, συνολικού μήκους αρτηρίας 2.430 μ. και παράπλευρου οδικού δικτύου 7.850m, ολοκληρώνεται και πρόκειται να αποσυμφορήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται το Κέντρο της πόλης της Καρδίτσας από τη διερχόμενη κυκλοφορία, εξασφαλίζοντας πλήρως την εγκάρσια κυκλοφορία από και προς το πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς και την πρόσβαση των παροδίων ιδιοκτησιών με τη δημιουργία ισόπεδων κόμβων και παράπλευρου οδικού δικτύου. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η πλήρης λειτουργικότητα του έργου στη συμβολή του με την Εθνική οδό Καρδίτσης – Τρικάλων και το τμήμα προς Καρδιτσομάγουλα, με την κατασκευή των έργων σε όλο το εύρος που απαιτείται. Τέλος, προβλέπεται και η χρηματοδότηση των πρόσθετων απαλλοτριώσεων που απαιτούνται, προεκτιμώμενου κόστους 3,4 κ.ευρώ.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Δικαιούχος του είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και Φορέας Υλοποίησης η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του είναι έως το τέλος του 2015. Παρόντες κατά τις σχετικές ανακοινώσεις στην έδρα της Π.Ε. Καρδίτσας ήταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα Κόκκαλη-Κουβέλη Γεωργία, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, καθώς και η δ/ντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας κα Μ. Μήτσιου-Τσέλιου .

Νέα χάραξη για να ξεμπλοκάρει ο Ε-65 . . . . .


Νέα χάραξη για τη σύνδεση της Ε-65 από το ύψος της Καλαμπάκας με την Εγνατία Οδό, αποφασίστηκε σε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Περιφέρειας και της Εγνατίας Οδού Α. Ε., προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να προχωρήσουν οι εργασίες .
Για το έργο με τον υφιστάμενο σχεδιασμό εκκρεμεί τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή φορέων και οικολογικών οργανώσεων για ακύρωση της ΚΥΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων .
«Είχαμε μια ουσιαστική συνάντηση με πολυμελή ομάδα της Εγνατία Οδός Α.Ε, ώστε να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις για το τμήμα Καλαμπάκα – Εγνατία, το οποίο είναι μπλοκαρισμένο . Η νέα διαδρομή που προτείνεται έχει το μικρότερο κατασκευαστικό κόστος, δεν έχει περιβαλλοντική όχληση, αποτελεί την συντομότερη διαδρομή και εξυπηρετεί ταυτόχρονα την σύνδεση με Γρεβενά και Καστοριά .
Ο Ε65 είναι ένας αυτοκινητόδρομος εθνικού συμφέροντος και δίνουμε μάχη να συνεχιστεί ούτος ώστε να είναι χρήσιμος, γρήγορος, ασφαλής αλλά και να είναι δρόμος ανάπτυξης όχι μόνο για τη Δυτική Θεσσαλία αλλά και την Δυτική Ελλάδα», ανάφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός .

epiruspost.gr

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΘΛΙΒΕΡΟ ΣΥΜΒΑΝ . . .

Ένας νέος άνθρωπος του χωριού μας , έφυγε ξαφνικά χθες βράδυ από ανακοπή καρδιάς ,  ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΑ ΛΙΑΠΗΣ .
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει πιθανότατα αύριο στον τόπο διαμονής του , στη Ραφήνα .
Από εμάς τα θερμά μας συλληπτήρια και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει .
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΞΑΔΕΡΦΕ .


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ :
Όπως μας ενημέρωσε η οικογένεια του εκλιπόντος , η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 11:00 στη Ραφήνα . 

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΡΑΊΔΑΣ .

 
Σας ενημερώνουμε ότι έχει επέλθει μεταβολή στο domain name (όνομα χώρου) της ιστοσελίδας του Συλλόγου μας.
Έτσι όσοι θέλουν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα, θα πληκτρολογούν στη γραμμή του προγράμματος περιήγησης (browser) το www.neraidatzoymerkon.gr αντί του καταργηθέντος πλέον www.e-neraida.gr
Παρακαλούμε να καταχωρήσετε τη μεταβολή αυτή στην ανάλογη σελίδα του ιστοτόπου σας για την ενημέρωση των συμπατριωτών μας.
Ευχαριστώ πολύ .
Ο διαχειριστής . 

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ο… ΤΥΦΛΟΣ Ε-65 ! ! ! ! ! !

Ο… ΤΥΦΛΟΣ Ε-65!
Ο πρώτος αυτοκινητόδρομος χωρίς αρχή και χωρίς… τέλος  ! . . . .
Η αρχική χάραξη προέβλεπε ότι ο Ε 65 θα συνδέσει τον ΠΑΘΕ στο ύψος της Λαμίας με την Εγνατία, διασχίζοντας τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, αλλά στην πορεία ο σχεδιασμός ανετράπη.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο οπότε και το υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί με τρεις ανεξάρτητους οικονομικούς συμβούλους της κυβέρνησης (Rothschild, Barclays, Ernst & Young), νομικούς και τεχνικούς συμβούλους, ξεκίνησε έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με τους κατασκευαστές τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος η αποφυγή κατάρρευσης των έργων. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται τελικά, ωστόσο ήδη έχει δαπανηθεί ένα ποσό μεγαλύτερο των 25 εκατ. ευρώ μόνο για αποζημιώσεις, ενώ έχει ολοκληρωθεί μόλις το 17% του έργου.

Τελικά ο Ε 65 θα γίνει «κουτσουρεμένος από κάθε άποψη, αφού από τα 174 χιλιόμετρα που αρχικά προβλέπονταν θα κατασκευαστούν μόλις τα 85, έχοντας αφαιρεθεί το κομμάτι Λαμία-Δομοκός και… Τρίκαλα-Παναγία. Να δούμε τι θα απογίνει με τα… υπόλοιπα . . . . . .
Trikalavoice .

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ …

ΣΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ…

Συνεχίζεται και σήμερα, για τρίτο 24ωρο, η χιονόπτωση στα ορεινά του Ν. Τρικάλων και δίνεται μάχη να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο της περιοχής…
Δεκαπέντε μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων επιχειρούν το τελευταίο τριήμερο στην ευρύτερη περιοχή κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Το ύψος του χιονιού στο εθνικό οδικό δίκτυο (Τρικάλων-Ιωαννίνων και Τρικάλων-Άρτας) ξεπερνά τους 20 πόντους, ενώ πιο ψηλά φτάνει ακόμη και το ένα μέτρο. Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης μιλά για «δύσκολες συνθήκες, ωστόσο καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων». Αλυσίδες χρειάζονται τις νυχτερινές κυρίως ώρες, ενώ και κατά τη διάρκεια της ημέρας όποιος επιχειρήσει να ανέβει στα ορεινά καλό είναι να τις έχει μαζί του .
Trikalavoice .

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Άρθρο του Ηλ.Τσιακοβή στο " TRIKALAVOICE " .

Άμεση ρευστότητα στην αγορά . . .

Άμεση ρευστότητα στην αγορά...
Του Ηλία Τσιακοβή .
Υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κοινωνία έχει πάρει τη ζωή της λάθος; Για όσους το αμφισβητούν , οι εξελίξεις των τελευταίων ετών και η σημερινή κατάντια της χώρας και των ανθρώπων της δίνουν την απάντηση.
Απάντηση που προκύπτει από την κατάσταση στην οικονομία, την πολιτική, τη δημόσια διοίκηση, τον συνδικαλισμό, την επιχειρηματικότητα, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, την εκπαίδευση, την ενημέρωση και κάθε άλλο τομέα ή εκδήλωση της καθημερινότητας, η οποία στην Ελλάδα μας διαμορφώνεται επίσης από τον χουλιγκανισμό, την τρομοκρατία και τον άκρατο λαϊκισμό στο δημόσιο και ιδιωτικό λόγο που πολύ συχνά οδηγεί στον παραλογισμό.
Εδώ και τρία χρόνια οι Έλληνες καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα και αυστηρότερη λιτότητα, να στερηθούν όλο και περισσότερα ώστε να πάρει η χώρα νέα δάνεια.
Κι όμως οι πολίτες έχουν δείξει μεγάλη υπομονή και ανοχή.
Τώρα για να μη χαθεί ο αγώνας , η Κυβέρνηση και η Τρόικα των δανειστών πρέπει να αποδείξουν ότι η λιτότητα, οι μεταρρυθμίσεις και καθημερινή διαχείριση της χώρας δεν βασίζονται μόνο σε θυσίες, αλλά θα συνοδεύονται από δικαιοσύνη και από μέτρα που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών.
Αυτή η Κυβέρνηση και οι προηγούμενες έχουν πετύχει να κρατήσουν τη χώρα εντός ευρωζώνης. Δεν έχουν πετύχει να πείσουν το λαό ότι οι δυσκολίες του θα έχουν τέλος στο ορατό μέλλον.
Αντιθέτως, οι πολίτες βλέπουν ότι αυτοί που πάντα πλήρωναν τους φόρους τους καλούνται να πληρώσουν ακόμα περισσότερους, ενώ «ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής» δεν έχει δείξει σημαντικά αποτελέσματα.
Τα έσοδα πέφτουν τα έξοδα αυξάνονται η ανεργία ανεβαίνει σε πρωτοφανή ύψη, μαζί και ο αριθμός των ανασφάλιστων.
Εκτός από τα παραπάνω η υπερφορολόγηση των ακινήτων που σχεδιάζεται, θα πλήξει ευρύτατα στρώματα και κυρίως πολίτες που ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή και πάλι τους μισθωτούς και όσους κινούνται με πλήρη διαφάνεια εντος της φανερής οικονομίας.
Γι΄αυτή την ευρύτατη μεσαία τάξη η ακίνητη περιουσία είναι στοιχείο ταυτότητας, την προσδιορίζει κοινωνικά και προσφέρει ασφάλεια. Το σπίτι δεν είναι επένδυση , αλλά αποκούμπι και καταφύγιο.
Στην παρούσα φάση, μάλιστα το ακίνητο αφενός υποτιμάται και αφετέρου δεν προσφέρει έσοδο. Η επιπλέον φορολόγηση θα οδηγήσει σε μαζική αλλαγή ιδιοκτησίας σε μετασχηματισμό των μικροϊδιοκτητών σε ακτήμονες.
Οι αυξημένοι φόροι και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Το ψυχικό κλίμα είναι βαρύ. Τώρα χρειάζεται κατεπειγόντως ένα σημάδι, ένα ξέφωτο μια βάσιμη ελπίδα, ότι τουλάχιστον δεν θα έλθουν άλλα βάρη.
Ενώπιον του σκοτεινού αυτού αδιεξόδου, μια πιθανή χαραμάδα: να ρίξουν χρήμα οι τράπεζες στην αγορά με λογικά επιτόκια.
Ας σπεύσουν πάραυτα σε ρυθμούς έκτακτης ανάγκης : είτε μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ είτε μέσω του ΕΣΠΑ να φθάσουν άμεσα χρήματα στους πραγματικά δικαιούχους και κυρίως για το σύνολο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας .
Αν δεν συμβεί αυτό , η περιβόητη ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας θα είναι έννοιες προς φιλοσοφική μόνο διερεύνηση και όχι προς ρεαλιστική αντιμετώπιση .
Trikalavoice .
 

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ο " παλιόκαιρος " , έχει και τα καλά του . . . . . . . . .

                Το χιόνι έφερε επισκέπτες στα ορεινά των Τρικάλων . 
 
 
Πάρα πολύς ο κόσμος σήμερα στα ορεινά των Τρικάλων, όπου έσπευσε να απολαύσει το χιόνι που έπεφτε από χθες το απόγευμα, με αποτέλεσμα, να υπάρχει οικονομική τόνωση για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο του Νομού.
Από χθες το βράδυ και μέχρι αυτή την ώρα, υπό τις συνεχείς οδηγίες του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη, 17 οχήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, αντιμετώπισαν με απόλυτη επιτυχία την επανεμφάνιση του χιονιά, κρατώντας ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα προσβασιμότητας για τους επισκέπτες στα ορεινά του Νομού.
Η χιονόπτωση συνεχίζεται στο Τμήμα Κοτρώνι-Γέφυρα ΄΄Αλεξίου΄΄ , Καστανιά-Χαλίκι, Στουρναραίϊκα-Μεσοχώρα, Κορυδαλλός- Μαλακάσι, και στην Χρυσομηλιά .
Trikalanews .

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Σήριαλ : ΑΧΕΛΩΟΣ . Επεισόδιο : έχουμε χάσει το μέτρημα . . . . . . .

ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ…

ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ…

Εκδικάστηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατά των έργων του Αχελώου και αναμένεται πλέον η οριστική απόφαση…
Ήταν η πολλοστή συζήτηση για το έργο της εκτροπής μιας και η πρώτη προσφυγή εναντίον της υλοποίησής της έγινε το 1999!
Η συζήτηση χθες στο ΣτΕ έγινε παρά το αίτημα του Δημοσίου για «μακρά αναβολή» καθώς όπως υποστήριξαν οι Νομικοί του «επέρχεται ανατροπή του όλου σκηνικού», μιας και έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις, το έργο επανασχεδιάζεται και αλλάζει η κατεύθυνση της εκτροπής .

Ακόμη, το Δημόσιο επισήμανε ότι θα συνταχθούν νέες μελέτες (περιβαλλοντικές, κ.λπ.), όπως και νέο σχέδιο διαχείρισης του όλου έργου, ενώ θα υπάρξει αναβάθμιση του περιβάλλοντος, θα μειωθεί η εκτροπή των υδάτων στα 250 εκατομμύρια κυβικά νερό, από τα 600 εκατ. τα οποία ήταν προγραμματισμένα, κ.λπ.
Ωστόσο το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε και η συζήτηση έγινε κανονικά. Πλέον το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί επί πέντε βασικών ζητημάτων που αφορούν που έχουν να κάνουν:
1) με το εάν παραβιάζεται ή όχι η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που κατοχυρώνεται με το άρθρο 24 του Συντάγματος ,

2) με την νομιμότητα ή όχι του σχεδίου μεταφοράς υδάτων του Αχελώου ποταμού προκειμένου να εξυπηρετηθούν νέες ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται κυρίως με την γεωργία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ,
3) την νομιμότητα ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΠ) ,
4) με τον έλεγχο του εάν τα έργα έχουν θετικές συνέπειες πρωταρχικής σημασίας στο περιβάλλον τόσο του Αχελώου όσο και της ευρύτερης περιοχής και
5) εάν είναι αξιόπιστα και επικαιροποιημένα τα στοιχεία και δεδομένα για την ορνιθοπανίδα των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (δίκτυο Natura 2000).
Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ έχει προσφύγει το «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση – WWF Ελλάς», η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου .
Trikalavoice .

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Στον Σαμαρά ο Αγοραστός , για Αχελώο . . .


Επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά ότι η συνέχιση των έργων μερικής μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου είναι ζήτημα εθνικής σημασίας. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής :
Εν’ όψη της εκδίκασης την ερχόμενη βδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας της υπόθεσης για την συνέχιση των έργων του Αχελώου, επιτρέψτε μου να σας επισημάνω τα παρακάτω χρήσιμα στοιχεία. Το έργο της μεταφοράς μικρής ποσότητας νερού από την άνω ρου του Αχελώου είναι μια εθνική υπόθεση υψίστης σημασίας και δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλία αλλά το σύνολο της χώρας. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο πολλαπλού σκοπού με αδιαμφισβήτητα οφέλη στο περιβάλλον (υδατικό ισοζύγιο, υπόγεια νερά, κ.α.), στην ενέργεια (υδροηλεκτρικά έργα), στην ύδρευση πολεοδομικών συγκροτημάτων και οικισμών, στη γεωργία, στην οικονομία και αλλού. Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 1 δις ευρώ (με σημερινές τιμές) για το έργο αυτό, που συνολικά έχει φτάσει σε ποσοστό ολοκλήρωσης το 75%. Η ολοκλήρωση του συμβάλει στην εθνική οικονομία, ενώ ενδεχόμενη ένταξή του στο ΕΣΠΑ δύναται να αποφέρει πόρους ύψους 750 εκατ. ευρώ στο κράτος, αυξάνοντας την απορροφητικότητα και τονώνοντας την πραγματική οικονομία.
Η Θεσσαλία είναι αποδεδειγμένα η πλέον ελλειμματική περιφέρεια της χώρας σε νερό και αν δεν λάβουμε επειγόντως τα κατάλληλα μέτρα, η οικολογική καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως με πρόσφατη απόφασή του για τη συνέχιση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο και η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική για τον εθνικό Δικαστή. Ενδεχόμενη μη συνέχιση των έργων θα αποτελούσε απόφαση που δεν θα άνηκε στη σφαίρας της κοινής αλλά και της θεσμικής λογικής, καθώς το έργο της μετέπειτα περιβαλλοντικής αποκατάστασης είναι ανυπολόγιστο. Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τα υπό επικύρωση Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, αν τα έργα στον Αχελώο δεν προχωρήσουν 500.000 στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα και 36.000 αγρότες θα σταματήσουν να καλλιεργούν. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει, ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό. Πέραν όλων των άλλων και σύμφωνα με έγκυρους ερευνητές, η Θεσσαλία κινδυνεύει με ερημοποίηση. Ήδη η εμφάνιση εδώ και αρκετά χρόνια ρηγμάτων σε περιοχές στην περιοχή νότια της Λάρισας (Πλατύκαμπος, Νίκη, Αρμένιο, Κιλελέρ) έως και τα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη για συνέχιση των έργων στον Αχελώο και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα στο θεσσαλικό κάμπο.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί η ιδιαίτερα στρεβλή άποψη που επικράτησε τα τελευταία χρόνια περί υποβάθμισης του υδατικού διαμερίσματος της Δυτικής Στερεάς από τα έργα στον Αχελώο, η οποία είναι εντελώς αντιεπιστημονική και καλλιεργεί τοπικιστικές αντιθέσεις χωρίς πραγματική βάση. Ο Αχελώος είναι ο πλουσιότερος σε παροχή νερού ποταμός στην Ελλάδα, οι πηγές του οποίου βρίσκονται στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Η ρύθμιση της παροχής του Αχελώου, που επιτυγχάνεται στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ Α.Ε. & κυρίως σ’ αυτόν των Κρεμαστών, όπου αποθηκεύονται μέχρι 3 δισ. m3 και ελευθερώνονται ελεγχόμενα στα κατάντη, αναβαθμίζουν τις συνθήκες επάρκειας του υδατικού πόρου σε ξηρές περιόδου. Η ολοκλήρωση των κατά 75% δρομολογημένων έργων, πρόκειται να εξαλείψει πλυμμυρικά φαινόμενα, που εμφανίζονται κατά καιρούς στην Δυτική Στερεά και να ταμιεύσει επιπλέον ποσότητες για την ίδια περιοχή κατά τους θερινούς μήνες. Τα δε υδροηλεκτρικά έργα της Μεσοχώρας, της Συκιάς και του Αυλακίου εντάσσονται στα έργα για επίτευξη του στόχου (20/20/20) της προέλευσης δηλαδή, του 20% της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμο πόρο έως το 2020, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία. Το Υ/Η στη Μεσοχώρα (έτοιμο κατά 95%) μπορεί να παράξει καθαρή ενέργεια 384 GW το δε Υ/Η στη Συκιά (έτοιμο κατά 65%) 296 GW, μειώνοντας την υποχρέωση της χώρας στο χρηματιστήριο ρύπων.
Τέλος κ. Πρωθυπουργέ θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την δέσμευσή σας κατά την τελευταία σας επίσκεψή στη Θεσσαλία, όπου ενώπιων των Θεσσαλών εκφράσατε την πεποίθησή σας ότι τα έργα μεταφοράς ποσότητας νερού από την άνω ρου του Αχελώου πρέπει επιτέλους να συνεχιστούν για το συμφέρον των πολιτών. Μάλιστα θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι την ίδια άποψη συμμερίζονται και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, θέση την οποία έχουν εκφράσει και στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου.
Για την ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτω φωτογραφικό και χαρτογραφικό υλικό από τα έργα στον Αχελώο για να μπορέσετε να έχετε ιδία άποψη για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής σε περίπτωση μη συνέχισης των έργων. Παρακαλώ για το προσωπικό σας ενδιαφέρον σ’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα το οποίο είναι εθνικής σημασίας .

Trikalavoice .
Υ.Γ. ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ Ή ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΚΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΑΡΑΓΕ ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Στου Στέφου . . . . . . . .

 
( Φωτο : Βαγγέλης Χονδρός )
 
Ένα μόνο θα σας πω :
Στο τέλος της παρτίδας ο Στέφος πέταξε τα χαρτιά και είπε ότι δεν ξαναπαίζει δηλωτή με αυτούς .
Να τον πιστέψουμε ; ; ; ; ; ; ; ;

Εικόνες από τα ορεινά . . . .

 
           Καλότυχα που είναι τα βουνά . . . . . . .
Φωτο : Βαγγέλης Χονδρος .
 

                               Το χωριό μας όπως φαίνεται από τον πάνω μαχαλά .
                               Φωτο : Λευτέρης Βασ.Κουρεμένος .

 
Το Καπροβούνι , όπως φαίνεται από τη Λαφίνα .
Φωτο : Λευτέρης Βασ.Κουρεμένος .



                                Από χιονάκι και κρύο . . . . . . άλλο τίποτα .
                                Φωτο : Λευτέρης Βασ.Κουρεμένος .


                                Τα ελατόκλαρα έχουν  . . . . λυγίσει από το βάρος
                               του χιονιού .
                                Φωτο : Λευτέρης Βασ.Κουρεμένος .

 
Λίγο πριν την είσοδο στην σήραγγα της Γκρόπας .
Φωτο : Λευτέρης Βασ.Κουρεμένος .

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Αγριεύει ο καιρός στα ορεινα .

Έρχονται καταιγίδες και χιόνια -
Έκτακτο δελτίο .

 
Για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά από το βράδυ και από τα δυτικά προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Ειδικότερα, αύριο (07/02) προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια , την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπειρωτικής χώρας και από τις βραδινές ώρες σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Στερεάς. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 και πιθανόν τα 9 μποφόρ.
Την Παρασκευή (08/02) τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα Δυτικά, τα Νότια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η πρόγνωση του καιρού για τη Θεσσαλία σύμφωνα με τον Ερασιτεχνικό σταθμό «Αλέξανδρος Τακούδης».
ΠΕΜΠΤΗ 07.02.2013 .
Στο Νομό της ΛΑΡΙΣΑΣ .
Αναμένονται αραιές συννεφιές, που σταδιακά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01...12 oC. Στη ΛΑΡΙΣΑ 05...12 oC
Στο Νομό της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ .
Αναμένονται αραιές συννεφιές, που σταδιακά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03...13 οC. Στον ΒΟΛΟ 06...13 οC
Στο Νομό των ΤΡΙΚΑΛΩΝ .
Αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -00...10 οC. Στα ΤΡΙΚΑΛΑ 04...10 οC.
Στο Νομό της ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ .
Αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοιθα είναι νότιοι ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01...11 οC. Στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ 04..11 οC.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.02.2013 .
Στο Νομό της ΛΑΡΙΣΑΣ .
Αναμένονται παροδικές συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οιάνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -01...10 oC. Στην ΛΑΡΙΣΑ 04...10 oC
Στο Νομό της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ .
Αναμένονται παροδικές συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03...11 οC. Στον ΒΟΛΟ 06...11 οC
Στο Νομό των ΤΡΙΚΑΛΩΝ .
Αναμένονται συννεφιές κατά περιόδους και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα βελτιωμένα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02...08 οC. Στα ΤΡΙΚΑΛΑ 03...08 οC.
Στο Νομό της ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ .
Αναμένονται συννεφιές κατά περιόδους και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα βελτιωμένα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -01...09 οC. Στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ 04..09 οC .
Thessalianews .

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Τι έχουν να δουν τα ματάκια μας ; ; ; ; ; ; Θα παρασουλίσουμε . . . . . . .


Η συγκεκριμένη γυναίκα (σκιερ) Τζουμερκιώτισσα – Αγναντίτισσα πέθανε πριν από ένα χρόνο. Μια ηρωίδα της ζωής, όπως όλες οι Τζουμερκιώτισσες .
Φορτωμένες μια ζωή ένα μεγάλο μπόγο στον ώμο τους γεμάτο όνειρα, περπάτησαν ασταμάτητα το μάκρος του ίδιου ονείρου, «να δούμε τα παιδιά μας αποκατεστημένα και τι στον κόσμο» κουβαλώντας για τους άλλους τη χαρά, γι’ αυτές την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα θαύμα, να δρασκελίσουν το σκοτάδι της φτώχειας και να τις φυσήξει ο αέρας της απαντοχής .
Απαντοχή για κάτι καλύτερο, περήφανο, γεμάτο αγάπη, γεμάτο χαμόγελο . Δεν «είδε» και δεν απόλαυσε ποτέ αισθητική περιποίηση κι ούτε γνώρισε φκιασίδια. «Μπά, παιδάκι μ’, τι είν’ αυτό που λες. Μανικιούρ; Άλλο και τούτο. Τι έχουν να δουν τα ματάκια μας. Θα παρασουλίσουμε» .
Κι όμως τα χέρια της ήταν πάντα χρυσωμένα και το τίμιο πρόσωπό της λαμπερό και χαρούμενο , γιατί βουνόζωστη καθώς ήταν απόλαυσε την ψύχρα του βοριά και το θερμό φιλί του μοναδικού-Τζουμερκιώτικου ήλιου .
Και κάτι τελευταίο .
Αυτές άφησαν παρακαταθήκη .
Παρέδωσαν μια ελεύθερη Ελλάδα .
Εμείς, τι, τρομάρα μας, θα παραδώσουμε ;

Χρήστος Τούμπουρος .  Η φώτο είναι του Κώστα Μαυροπάνου .